W zimie można użyć malin ze słoika lub mrożonych, latem prosto z krzaczka.
Składniki:
biszkopt na formę 24x24 cm:
produkty na jeden biszkopt należy je podwoić :
5 dużych jajek
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
budyń czekoladowy
masa:
200g masła
szklanka malin
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru lub miodu
2 galaretki malinowe
szklanka malin
łyżka cukru pudru
Podwójnie malinowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na puch z dodatkiem cukru. Pojedynczo dodawać żółtka, miksując na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem wymieszać, dodawać stopniowo. Formę wyłożyć papierem , natłuścić, wlać biszkopt. Upuścić z 30 cm, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec ok 30 minut w 170 stopniach C. Po wyjęciu znów upuścić, odstawić aż ostygnie. Szybkim ruchem zdjąć pergamin.
W ten sposób upiec dwa biszkopty, do drugiego dodać budyń czekoladowy.
2.Budyń ugotować według przepisu, posłodzić. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu. Maliny odcisnąć z nadmiaru soku, dodać. Masę wyłożyć na jasny biszkopt. Przykryć ciemnym biszkoptem.
3.Galaretki rozpuścić w 700 ml wody.
Maliny zblendować, osłodzić (gdy trzeba), dodać do galaretki. Lekko tężejącą wylać na ciemny biszkopt. Odstawić do lodówki na noc.
Komentarze