Podwójnie malinowy biszkopt

0 (0 ocen)

W zimie można użyć malin ze słoika lub mrożonych, latem prosto z krzaczka.

Składniki:

  • biszkopt na formę 24x24 cm:
    produkty na jeden biszkopt należy je podwoić :
    5 dużych jajek
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    budyń czekoladowy
    masa:
    200g masła
    szklanka malin
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru lub miodu
    2 galaretki malinowe
    szklanka malin
    łyżka cukru pudru

Podwójnie malinowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na puch z dodatkiem cukru. Pojedynczo dodawać żółtka, miksując na wolnych obrotach. Mąki z proszkiem wymieszać, dodawać stopniowo. Formę wyłożyć papierem , natłuścić, wlać biszkopt. Upuścić z 30 cm, tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piec ok 30 minut w 170 stopniach C. Po wyjęciu znów upuścić, odstawić aż ostygnie. Szybkim ruchem zdjąć pergamin.
    W ten sposób upiec dwa biszkopty, do drugiego dodać budyń czekoladowy.
  • 2. Budyń ugotować według przepisu, posłodzić. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce budyniu. Maliny odcisnąć z nadmiaru soku, dodać. Masę wyłożyć na jasny biszkopt. Przykryć ciemnym biszkoptem.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 700 ml wody.
    Maliny zblendować, osłodzić (gdy trzeba), dodać do galaretki. Lekko tężejącą wylać na ciemny biszkopt. Odstawić do lodówki na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy