Placuszki wielowarzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na placuszki wielowarzywne, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne i pożywne. Smaki użytych składników świetnie się komponują. Możemy wyczuć w nich delikatnie słodką nutę, którą nadaje marchewka, a z dodatkiem kwaśnej śmietany smakują znakomicie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 ziemniaki
    - 2 małe cukinie
    - 2 marchewki
    - 1 cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka gęstej śmietany
    - 2 jajka
    - 6 czubatych łyżek mąki pszennej
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - płaska łyżeczka soli
    - pieprz czarny
    - olej do smażenia

Placuszki wielowarzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie pozbawiamy twardych końców i również ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, posypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie odciskamy. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.
  • 2 2. Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy strate na drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3 3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor. Życzę smacznego! :)

Porady

* Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki. * Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy