Placuszki kalafiorowe z kurczakiem,mozzarellą i sosem z rzodkiewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na małe różyczki,marchewkę obrać ze skórki i razem z kalafiorem ugotować w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać ze skórki,pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek .
Mięso i marchewkę i ser mozzarella pokroić w kostkę przełożyć do miski,dodać kalafior,cebulę z czosnkiem,koperek,startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę,jaka,kaszę mannę,mąkę ziemniaczaną,przyprawy,doprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje masy i smażyć z obu stron na złoty kolor.
2.Rzodkiewki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać jogurt,szczypiorek,doprawić sos do smaku cukrem,solą i białym pieprzem,wymieszać.
Sos podać razem z upieczonymi placuszkami.
Komentarze