Kotleciki kalafiorowe z kurczakiem

4.5 (153 ocen)

Przepyszne i sycące kotleciki z kalafiora i piersi kurczaka, z dodatkiem świeżego koperku. Podane z surówką stanowią pyszny letni obiad!

Składniki:


  • Kotleciki:
    0,5 kg piersi kurczaka
    1 mały kalafior
    0,5 pęczka koperku
    4 jajka
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Surówka:
    0,5 kg ogórków gruntowych
    1 pęczek rzodkiewki
    0,5 pęczka koperku
    0,5 pęczka szczypiorku
    1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz
    4łyżki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki kalafiorowe z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Surówka:
    Ogórki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki i pokroić w plasterki.
    Dodać posiekany koperek i szczypiorek. Wrzucić jogurt, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. wymieszać i odstawić.

    Kotleciki:
    Do miski wbić jajka, wsypać obie mąki i dodać majonez z jogurtem. Wsypać posiekany koperek. doprawić solą i pieprzem.

    Kalafiora gotować 5 minut, odcedzić i ostudzić. Pokroić w kawałki i wsypać do ciasta.

    Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do miski, wymieszać.

    Kłaść łyżką na patelnie z niewielką ilością oleju, smażyć na rumiano z obu stron. osączyć na ręczniku papierowym.
    Podawać z surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować