Placuszki dyniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

Pyszne, złociste placuszki na obiad lub kolację. Świetny sposób na przemycenie dziecku witamin z dyni.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    1 szkl dyni startej na dużych oczkach
    ok 3 łyżki mąki
    jajko
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    mała cebula

    olej do smażenia

Placuszki dyniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać. Połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, resztę na dużych. Dodać dynię, jajko i tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać placuszki i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy