Placuszki bananowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealne dla wielbicieli słodkości, poza tym szybkie i smaczne.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    3 duże banany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej
    cukier puder do posypania
    żelki i plasterki bananów do ozdobienia

Placuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Do jednej miski wrzuć białka, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno.
  • 2. Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj żółtka, wlej szklankę wody i zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  • 3. Banany rozgnieć widelcem i wraz z ubitą pianą dodaj do miski z masą, delikatnie wymieszaj.
  • 4. Rozgrzej olej na patelni i kładź łyżką przygotowane ciasto, formując małe placuszki. Smaż do zrumienienia. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem, ozdobione pokrojonymi plasterkami bananów i żelkami.

Komentarze

Podobne przepisy