Placki z batata ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Chrupiące, delikatne, pyszne.

  • 20 min

Składniki:

  • Placki: batat 1 (ok.35 dag)
    jaja 3
    mąka pszenna 4 łyżki
    szczypiorek posiekany 1/3 szklanki
    sól, pieprz, imbir do smaku
    olej do smażenia
    Sos: śmietana kwaśna 1 szklanka
    boczek ok. 10 dag
    szczypiorek pokrojony ½ szklanki

Placki z batata ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie mąki i jaj do startego batata. 1. Batata umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajka, mąkę. Wymieszać.
  • Dodanie przypraw i szczypiorku do masy batatowej. 2. Dodać szczypiorek i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • Smażenie placków z batata. 3. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiano, by były chrupiące.
  • Placki z batata ze szczypiorkiem podane z sosem. 4. Podczas smażenia placków przygotować sos: boczek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć. Dodać do śmietany ze szczypiorkiem, wymieszać. Podawać do batatowych placków.

Komentarze

Podobne przepisy