Placki warzywne z tzatzikami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Placki kalarepowo-marchewkowe są smaczną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Z sosem tzatziki smakują wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duże kalarepy
    2 duże marchewki
    1 jajko
    mąka pszenna
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Sos tzatziki:
    2 ogórki zielone
    200g jogurtu naturalnego
    przyprawa „Tzatziki”

Placki warzywne z tzatzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy i marchewki zetrzeć na wiórki i pozostawić na ok. 1 h, by puściły sok (wtedy warzywa nie będą suche). Po czasie dodać roztrzepane jajko, mąkę pszenną (tyle, by zagęścić masę), sól i pieprz. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 2. Ogórki zetrzeć na wiórki i odsączyć z wody. Następnie dodać jogurt oraz przyprawę „Tzatziki” – dokładnie wymieszać.
  • 3. Przed podaniem polać placki sosem tzatziki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy