Placki jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Idealne na podwieczorek, kolację. Placuszki są bardzo syte i puszyste.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
    2 duże jajka
    2 łyżki oleju roślinnego
    2 - 3 łyżki cukru
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    mała szczypta soli
    kilka truskawek

Placki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy lub miksujemy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki jak set większa patelnia). Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty) .Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) wkładamy w każdego placka grubsze plasterki truskawki.Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Placki możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy