Pizzerinki z brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puchate, słodko - słone drożdżówki. Na pięknie wyrośniętym drożdżowym spodzie zapieczona jest mozzarella z brzoskwinią, całość posypana oregano i pieprzem cytrynowym. Cudowne!

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    3/4 szklanki ciepłej wody
    300 g mąki pszennej

    na wierzch:
    2 mozzarelle
    2 duże, dojrzałe brzoskwinie
    świeże oregano
    pieprz cytrynowy

Pizzerinki z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać wodę, wymieszać. Wsypać sól i mąkę pszenną, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 6 równych części, uformować na kształt owalu o grubości ok. 1 cm.
  • 2. wierzch:
    Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na cieście (po 2 plasterki na każdej).
    Brzoskwinie pokroić w plastry (nie obierać), ułożyć na serze.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C, piec ok. 15-17 minut.
    Upieczone pizzerinki posypać świeżym oregano i pieprzem cytrynowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy