Moja Córcia jest na diecie bezglutenowej. Stąd pomysł na zdrową pizzę którą zje każdy z domowników. Pizza jest wyśmienita, ciasto genialne! Polecam
60 min
Składniki:
3/4 szkl mąki gryczanej
1 szk mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
100 g tartego parmezanu
suche drożdże 7 g
łyżka oliwy z oliwek
2 szkl wody po gotowaniu makaronu bezglutenowego (woda taka sprawia że pizza jest baaaaaaaaaaaaardzo pulchna, delikatna, świetnie rośnie i jest soczysta ale i dobrze upieczona)
Pizza na spodzie gryczano0parmezanowym (bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zmieszać w misce, dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na noc. Wyłożyć ciasto na tortownice natłuszczoną, ułożyc sos pomidorowy domowy oraz plastry szynki parmeńskiej, boczku oliwki czarne mozzarelle oraz fete. Piec w 220 st około 25 minut aż do zrumienienia. Podawać pizzę posypaną świeża rukolą i z sosem czosnkowym
Komentarze