Pizza bezglutenowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się dieta bezglutenowa. Przyznam, ze i nasza rodzina stara się ograniczać codzienne spożycie glutenu do minimum.Stąd tez pojawił się pomysł na upieczenie lubianej przez wszystkich, ale w wydaniu bezglutenowym, pizzy.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki gryczanej
    - 1 szklanka mąki kukurydzianej
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - 1 torebka drożdży instant
    - 2 ciepłej wody
    - 1 łyżka oliwy lub oleju
    DODATKI które ja użyłam to:
    -100 g ugotowanego brokuła
    -10 szt pieczarek
    -1 mała papryka
    -1 cebula
    - kilka pokrojonych czarnych oliwek
    - 150 g sera sałatkowego (solankowego) typu feta
    - 250 g sera mozzarella
    - ketchup
    - przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, tymianek (ja najczęściej używam świeżych ziół, ale myślę, ze równie dobrze spiszą się te wysuszone), papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce(ciasto bezglutenowe nie będzie przypominało typowego ciasta na pizze, ponieważ jest rzadsze i bardziej się klei). W między czasie szykujemy nasze dodatki. Po 15 min. wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (ja używam formy do tarty), Na ciasto wykładam ketchup i pozostałe dodatki. Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę pizze ok 20 min. Podaję z własnoręcznie przygotowanym sosem jogurtowo - czosnkowym.
    Smacznego

Porady

jeżeli mamy problem z dostaniem mąki gryczanej, możemy przygotować ją sami. ja kupuje w tym celu kaszę gryczaną krakowską (nie prażoną) i mielę ją w młynku do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować