Pizza Mai

0 (0 ocen)

  • 50 min

Każdy jeden mały łakomczuch bedzie zachwycony

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki w maki
    25 dag świeżych drożdzy
    około 250 ml ciepłej przegotowanej wody
    5 łyżek oleju
    szczypta soli
    szczypta cukry

    Sos pomidorowy:
    Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki przegotowanej wody
    przyprawy: bazylia oregano sól pieprz cukier

    Na wierzch pizzy:
    około 5-6 średnich pieczarek
    kukurydza konserwowa
    papryka marynowana
    tarty ser mozzarella
    10 gad sera gouda


Pizza mai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    w wodzie rozpuszczamy drożdże.W misce mieszamy wszystkie składniki i dodajemy drożdże. Mieszamy wszytko aż ciasto będzie gładkie i puszyste .odstawiamy przykryte ściereczką na około 25-30 minut w ciepłe miejsce.
    Sos:
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku odstawiamy aż wszystko się przegryzie.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220C na blachę wykładamy papier do pieczenia na niej rozkładamy ciasto rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy,następnie posypujemy goudą i większą ilością mozzarelli kładziemy pieczarki pokrojone w plasterki kukurydze i paprykę pokrojoną w paseczki .wkładamy do piekarnika na 15 minut po czym ostatnie 5 minut zmniejszamy temperaturę do 180C

Porady

Podajemy z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy