1.Z podanych składników na ciasto otrzymamy dwie blachy piekarnikowe (u mnie wymiary 32x37 cm ).
Przygotowujemy rozczyn z podanych składników. Wszystko mieszamy razem. Mąki dodajemy tyle, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto:
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Wykładamy na blachę posmarowaną olejem. Układamy na pizzy nasze składniki.
U mnie są to:
-koncentrat pomidorowy
-przyprawa do pizzy
-bazylia
-oregano
-ser żółty
-wędlina/kurczak
-cebula
-pieczarki
-ogórek kiszony
-ponownie ser żółty
Pieczemy 15 minut w 250 stopniach do zarumienienia ciasta.
Komentarze