Piknikowe serniczki z kabanosami

0 (0 ocen)

Wytrawne mini serniczki z serka wiejskiego z zatopionymi kawałkami kabanosów i przesmażonym na maśle porem, to przekąska idealna na majówkowy piknik z rodziną lub przyjaciółmi.

Składniki:

  • Składniki na 15 sztuk:

    CIASTO KRUCHE NA SPÓD:

    1 szklanka* mąki
    1/4 kostki schłodzonej margaryny
    1 żółtko
    sól, pieprz

    MASA SEROWA:

    300 g serka wiejskiego
    150 ml śmietany kremówki
    3 jajka
    2 łyżki mąki
    1 por
    1 łyżeczka masła
    4 kabanosy (80g)
    50 g żółtego sera
    sól, pieprz

    * szklanka o pojemności 250 ml

Piknikowe serniczki z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać z niego koła o średnicy spodu foremek do babeczek (lub formy na muffiny). Ciastem wylepić dno foremek (wcześniej należy je wyłożyć papierem do pieczenia).
  • 2. Por drobno posiekać. Przesmażyć na łyżeczce masła. Wystudzić.
    Kabanosy pokroić w cienkie plasterki.
    Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • 3. Serek wiejski przetrzeć przez sito. Zmiksować ze śmietaną kremówką, żółtkami jajek i mąką. Do masy dodać pokrojone kabanosy (kilka zostawić do posypania wierzchu serniczków) i przesmażony wcześniej por. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu masę połączyć z pianą z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
    Masę serową rozlać do foremek wyłożonych wcześniej kruchym ciastem. Wierzch posypać plasterkami kabanosów. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 160-170 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy