Wytrawne mini serniczki z serka wiejskiego z zatopionymi kawałkami kabanosów i przesmażonym na maśle porem, to przekąska idealna na majówkowy piknik z rodziną lub przyjaciółmi.
Piknikowe serniczki z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać z niego koła o średnicy spodu foremek do babeczek (lub formy na muffiny). Ciastem wylepić dno foremek (wcześniej należy je wyłożyć papierem do pieczenia).
2.Por drobno posiekać. Przesmażyć na łyżeczce masła. Wystudzić.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki.
Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
3.Serek wiejski przetrzeć przez sito. Zmiksować ze śmietaną kremówką, żółtkami jajek i mąką. Do masy dodać pokrojone kabanosy (kilka zostawić do posypania wierzchu serniczków) i przesmażony wcześniej por. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu masę połączyć z pianą z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę serową rozlać do foremek wyłożonych wcześniej kruchym ciastem. Wierzch posypać plasterkami kabanosów. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 160-170 stopniach.
Komentarze