Pikantny zawijaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i niedrogie danie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    40 dag mąki
    4 łyżki oleju
    4 dag drożdży
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    zioła prowansalskie
    1 szklanka mleka z wodą

    Farsz:

    0,3 kg pieczarek
    0,3 kg fileta z kurczaka
    1 cebula
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 papryki czerwonej
    0,15 kg sera żółtego
    przyprawa do gyrosa
    sól, pieprz, olej
    sos do pizzy lub przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy
    1 żółtko

Pikantny zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i trochę letniego płynu zrobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać do reszty składników i wyrobić drożdżowe ciasto. Powinno być dość gęste. Zostawić do wyrośnięcia.

    W między czasie zrobić farsz:
    Fileta pokroić w kostkę posypać przyprawą do gyrosa i przesmażyć na oleju. Pieczarki z cebulą pokroić i przesmażyć na łyżce masła doprawić solą i pieprzem(nadmiar płynu odlać lub odparować). Paprykę pokroić w paseczki, a ser żółty zetrzeć na grubej tarce. wymieszać wszystkie składniki- doprawić do smaku.

    Ciasto jeszcze raz zagnieść na stolnicy , rozwałkować na prostokąt. Środek posmarować sosem wyłożyć nadzienie . Boki ciasta rozkroić w paski i zaplatać jak warkocz na przemian. zostawić do wyrośnięcia . Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka . Piec na złoty kolor , podawać z ketchupem i sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy