Pikantne ciastka z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pewna królewna powiedziała do swoich poddanych - nie macie chleba, to jedzcie ciastka.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    125 g masła
    jajko
    łyżka startego parmezanu
    łyżka posiekanych pistacji
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    300 g twarożku ( tylko z solą i pieprzem )
    3 plastry boczku
    rzeżucha
    rzodkiewki

Pikantne ciastka z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wysiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko , parmezan, pistacje i zagnieść ciasto.
    Owinąć folią i odstawić do lodówki na ok 20 min.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć kuleczka ok 8 cm średnicy. ( Wychodzi 6 ciastek ) . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć na niej ciastka i piec 15 - 20 min w temperaturze 200 stopni.
    Wystudzić na kratce.
  • 2. Twarożek doprawić tylko sola i pieprzem .
    Plastry boczku przekroić na pół i usmażyć na patelni , tak , żeby były chrupiące.
  • 3. Ciastka posmarować twarożkiem. Na wierzchu ułożyć boczek , rzeżuchę i rzodkiewki pokrojone w plasterki.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy