-250g twarogu półtłustego
-40g miękkiego masła
-3 łyżki oleju
-250g maki +do podsypywania
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Twarożek rozgnieść z cukrem ,masłem i olejem.
Mieszamy aż uzyskamy jednolita masę.
Potem dodajemy łyżkę cukru waniliowego oraz proszek do pieczeni i znów wszystko mieszamy razem.
Następnie ciasto zagniatamy dłońmi i dzielimy na dwie części ,każda rozwałkowywać na około 3 mm. Powycinać foremkami kształty ciastek i ułożyć na blaszke w piekarniku wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze ok 180°C około 12 minut. Po upieczeniu wyciągnąć , ostudzić i jeżeli ktoś chce posypać cukrem pudrem.