pijane udka z fetą czyli prosto i smacznie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

kurczak jest prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • udka z kurczaka (4 sztuki)
    piwo ciemne smakowe (ja dodałam żurawinowe)
    marchewka
    ser feta
    olej
    rozmaryn (dodałam suszony ale mile widziany jest świerzy)
    czosnek granulowany lub świerzy

Pijane udka z fetą czyli prosto i smacznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka faszerowane fetą 1. Udka mujemy, osuszamy następnie wkładamy do naczynia i nacieramy czosnkiem oraz rozmarynem, tak przygotowanego kurczaka skrapiamy olejem i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
    Zamarynowane udka nadziewamy pokrojonym w kostkę serem feta (delikatnie odrywając skórkę i wkładając pod nią ser).
  • udka w marchewce 2. Udka przekładamy do naczynia żarodpornego. Wokół mięsa układamy pokrojoną w paski marchewkę i posypujemy zależnie od upodobań odpowiednią ilością ziół. Całość zalewamy piwem i pieczemy ok. 50 min

Porady

udka można nadziać również przed zamarynowaniem wtedy unikniemy ślizgania się palców przy odrywaniu skórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy