kurczak jest prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa :)
2 godz.
Składniki:
udka z kurczaka (4 sztuki)
piwo ciemne smakowe (ja dodałam żurawinowe)
marchewka
ser feta
olej
rozmaryn (dodałam suszony ale mile widziany jest świerzy)
czosnek granulowany lub świerzy
Pijane udka z fetą czyli prosto i smacznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka mujemy, osuszamy następnie wkładamy do naczynia i nacieramy czosnkiem oraz rozmarynem, tak przygotowanego kurczaka skrapiamy olejem i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Zamarynowane udka nadziewamy pokrojonym w kostkę serem feta (delikatnie odrywając skórkę i wkładając pod nią ser).
2.Udka przekładamy do naczynia żarodpornego. Wokół mięsa układamy pokrojoną w paski marchewkę i posypujemy zależnie od upodobań odpowiednią ilością ziół. Całość zalewamy piwem i pieczemy ok. 50 min
Porady
udka można nadziać również przed zamarynowaniem wtedy unikniemy ślizgania się palców przy odrywaniu skórki
Komentarze