PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

Soczyste kotlety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami i serem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów, które pozostały z poprzedniego dnia z obiadu. Pierwszy raz takie kotlety jadłam wiele lat temu w restauracji i od tego czasu przyrządzam je dość często na obiad :)

Składniki:

  • * 1 podwójna pierś z kurczaka
    * około 1/2 kg pieczarek
    * starty żółty ser na tarce o dużych oczkach
    * jajko i bułka tarta do panierki
    * olej do smażenia
    * sól, pieprz i ulubione przyprawy

Piersi z kurczaka otulone pieczarkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka rozkroić, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. W jednej miseczce rozklepać jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety układać na blachę wyłożoną folią aluminiową.
    Pieczarki pokroić w drobniejsze kawałki, podsmażyć na odrobinie oleju.
    Usmażone pieczarki układać na kotlety, posypać wszystko startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150'C, aż ser się rozpuści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy