Piersi kurczaka w paście czosnkowo-ziołowej

0 (0 ocen)

  • Średni

Dietetyczne piersi o wyrazistym smaku

  • Średni

Składniki:

  • - filety piersi z kurczaka: 600 gramów
    - pieprz czarny mielony: 2 szczypty
    - sól czosnkowa: 4 szczypty
    - oliwa extra vergine: 2 łyżki
    - cząber: 1 szczypta
    - bazylia, oregano do smaku: 1 szczypta
    - czosnek ząbki: 6 sztuk
    - oliwki zielone drylowane: 15 sztuk

Piersi kurczaka w paście czosnkowo-ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek kroję w kostkę,świeże zioła siekam. Do moździerza wrzucam czosnek, posiekane zioła i suszony tymianek i cząber. Ucieram dodając stopniowo oliwę, aż powstanie coś na kształt pasty.
  • Kurczak w paście czosnkowo-ziołowej 2. Kurczaka posypuję solą i pieprzem i smaruję pastą czosnkowo-ziołową (grubą pierś można przeciąć na pół wzdłuż, wtedy lepiej przejdzie smakiem). Wierzch posypuję pokrojone oliwki. Całość zapiekam ok 50 min w temp. 180st.
  • Kurczak w paście czosnkowo-ziołowej z kaszą i brokułami 3. Można podawać z kaszą gryczaną w towarzystwie brokuła

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy