Piersi kaczki z papryką i cykorią

0 (0 ocen)

  • 9 godz.

Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia.

  • 9 godz.

Składniki:

  • 6 piersi kaczki
    2 łyżki soli
    4 średnie cykorie
    80 ml octu ryżowego
    2 łyżki posiekanej mięty
    sól
    pieprz
    2 łyżki słodkiej papryki
    sok z 2 pomarańczy
    skórka z pomarańczy
    fileciki pomarańczy

Piersi kaczki z papryką i cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi kaczki z papryką i cykorią 1. Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu na gorącej patelni. Smażyłem na średnim ogniu, aż wypłynął tłuszcz, a skórka zaczęła się robić brązowa. Wtedy odwróciłem mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki pomarańczy, doprawiłem solą i pieprzem. Każdą pierś pokroiłem na 4 kawałki, ułożyłem na cykorii.

Komentarze

Podobne przepisy