Pierożki z kapustą i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Znakomity smak. Królują na mym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 1kg mąki pszennej
    1/2l wody
    jajko
    szczypta soli
    1łyżka mąki do wody

    Farsz:
    1kg kiszonej kapusty
    20dag kaszy gryczanej
    1/2szkl. oleju
    1cebula
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    tłuszcz do okrasy

Pierożki z kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta: Zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wykrawam krążki szklanką. Nakładamy na każdy farsz. Potem mocno sklejam brzegi pierogów. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem 1łyżki mąki ok. 3minut od wypłynięcia na wierzch.
  • 2. Farsz:Kaszę gotujemy. Kapustę myję i gotuję. Następnie odciskam i cienko kroję. Dodaje do niej kaszę. Cebulkę obieram, kroję w piórka, szklimy na oleju i dodajemy do reszty. Doprawić przyprawami do smaku.
  • 3. Przed podaniem okrosić tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy