Pierogi z marchewką i selerem naciowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dość nietypowe nadzienie , ale pierogi są wyjątkowo smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    Farsz:
    2 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    zioła prowansalskie
    sól
    oliwa

Pierogi z marchewką i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienki blat, wykrawamy foremką kółka, na nie nakładamy farsz. Marchewki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, warzywa podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i ziołami. Farsz nakładamy na rozwałkowanei wycięte kółka. Sklejamy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie, po wyciągnięciu hartujemy przez chwilkę w zimnej wodzie i podajemy polane podsmażoną cebulką lub sosem czosnkowym.

Porady

Pierogi możemy również podsmażyć na patelni , będą równie smaczne.

Komentarze

Podobne przepisy