pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na śmietanie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pierogi w sezonie jagodowym obowiązkowe tak jak i jagodzianki. Przepis na ciasto jest nieco inny bo z dodatkiem kwaśnej śmietany…

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    50 ml wody
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany
    2 szklanki pszennej mąki + do podsypania
    1 łyżeczka soli
    jagody

Pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stół; dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.
  • 2. Jagody w miseczce mieszamy z cukrem.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzegi; wrzucamy do gotującej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.
  • 4. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu…

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy