Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

Latem robię je ze świeżych jagód a zimą z mrożonych

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju
    oraz
    szklanka jagód
    3 łyżki cukru
    łyżka kaszy manny

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek. Kubkiem wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu i sklejamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy