Pierogi z farszem drobiowo-pieczarkowym z dodatkiem marchewki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie pierogi to mój wymysł :) Farsz wyszedł bardzo dobry ... Pierogi z dodatkiem smażonej cebulki z papryką bardzo moim domownikom smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:

    -4 tylne ćwiartki z kurczaka ugotowane najlepiej w rosole
    -350 g pieczarek
    -1 cebula
    -pęczek natki pietruszki
    -1duża marchewka
    -sól i pieprz do smaku
    1 czerstwa bułka
    1 żółtko

    Składniki na cisto:

    -35 dag mąki
    -1 jajko
    -0,5 łyżeczki soli
    -około 150 ml wody

    Dodatkowo:

    -1 cebula
    -0,5 papryki czerwonej
    -0,5 papryki żółtej


Pierogi z farszem drobiowo-pieczarkowym z dodatkiem marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dlccml 1. Bułkę namoczyć ,odcisnąć,razem z mięsem przepuścić przez maszynkę.
  • image-2bn09o9 2. Cebule drobno pokroić ,usmażyć razem z pokrojonymi pieczarkami,pod koniec smażenia dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.
  • image-2aa02vp 3. Pieczarki z marchewką połączyć z mięsem,dodać poszatkowaną drobno natkę i żółtko,wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • image-08ridd2 4. .Mąkę przesiać na stolnicę,wbić jajko,zarobić ciasto nożem,wlewając cienkim strumieniem wodę.Starannie wyrobić ręką wolne ciasto,podzieić je na części,rozwałkować,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyćfarsz,złożyć na pół,zlepić brzegi,uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi.
  • image-26syw5g 5. Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody,zamieszać,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć przykrywkę i gotować około 3 minuty.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzkową.Podawać ze zrumienioną cebulką usmażoną razem z drobno pokrojoną papryką.

Komentarze

Podobne przepisy