pierogi jagodowe z nutką cynamonu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smak jagód w tych pierogach zostaje podkreślony szczyptą cynamonu, który nie jest mocno wyczuwalny za to mocno "podkręca" jagodowy aromat.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na pierogi z 1 kg mąki > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealne-ciasto-pierogowe

    nadzienie:
    2 kg czarnych jagód
    40 g budyniu waniliowego lub skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej
    1/3 łyżeczki świeżo startego cynamonu
    cukier do smaku, ja dodawałam pół łyżeczki na jednego pieroga

Pierogi jagodowe z nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przebrane owoce posypujemy budyniem i cynamonem, delikatnie mieszamy potrząsając miską. 1. Jagody przebieramy i przesypujemy do miski. Przebrane owoce posypujemy budyniem i cynamonem, delikatnie mieszamy potrząsając miską.
  • wykonanie 2. Z ciasta pierogowego odcinamy kawałek i formujemy na stolnicy wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na kawałki, każdy kawałek lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie wałkujemy, aby uzyskać zgrabne kółeczka.
  • 3. Na placuszek kładziemy owoce, które posypujemy cukrem. Cukru używamy do smaku i w zależności jak kwaśne są owoce. Zawijamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 4. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu polane kwaśną śmietaną z cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy