Smak jagód w tych pierogach zostaje podkreślony szczyptą cynamonu, który nie jest mocno wyczuwalny za to mocno "podkręca" jagodowy aromat.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto na pierogi z 1 kg mąki > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealne-ciasto-pierogowe
nadzienie:
2 kg czarnych jagód
40 g budyniu waniliowego lub skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej
1/3 łyżeczki świeżo startego cynamonu
cukier do smaku, ja dodawałam pół łyżeczki na jednego pieroga
Pierogi jagodowe z nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody przebieramy i przesypujemy do miski. Przebrane owoce posypujemy budyniem i cynamonem, delikatnie mieszamy potrząsając miską.
2.Z ciasta pierogowego odcinamy kawałek i formujemy na stolnicy wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na kawałki, każdy kawałek lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie wałkujemy, aby uzyskać zgrabne kółeczka.
3.Na placuszek kładziemy owoce, które posypujemy cukrem. Cukru używamy do smaku i w zależności jak kwaśne są owoce. Zawijamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
4.Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu polane kwaśną śmietaną z cukrem.
Komentarze