Piernikowe serce w czekoladzie

0 (0 ocen)

Idealne ciasto jako upominek dla ukochanej osoby.

Składniki:

  • 280 g ąki
    160 g cukru
    70 g masła
    90 ml mleka
    90 ml miodu
    3 jajka
    1/2 łyżeczki sody
    50 g orzechów włoskich
    100 g migdałów
    150 g rodzynek
    Skórka z 1 pomarańczy
    Skórka z 1 cytryny
    Po 1/2 łyżeczki: cynamonu,mielonych goździków,miąższu laski wanilli,startej gałki muszkatołowej,kardamonu
    szczypta soli

    Do dekoracji:
    150 g czekolady mlecznej

Piernikowe serce w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku lekko podgrzać miód z otartą skórką owoców. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, przyprawy, miękkie masło oraz ostudzony miód. Całość zmiksować na gładką masę. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z ciastem. Bakalie obtoczyć w odrobinie mąki dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przełożyć do foremki w kształcie serca. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 1 godziny. Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować.

Komentarze

Podobne przepisy