Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi, pachnące przyprawą do piernika i kakao, polane gorzką czekoladą ze słodką suszoną żurawiną! Coś pysznego!

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę 12x35 cm)
    3 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    3 czubate łyżki kakao,
    opakowanie przyprawy do piernika,
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
    5 jajek M,
    3/4 szklanki oleju,
    300ml mleka,
    250g powideł śliwkowych,

    polewa:
    200 g czekolady gorzkiej,
    1/3 szklanki mleka,
    łyżka masła
    150 g suszonej żurawiny

    dekoracje: kuleczki, gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki łączymy w jednej misce (mąka, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawa do piernika).
    W drugiej misce mieszamy olej, mleko i powidła.
    W kolejnej ubijamy całe jajka przez około 5 minut na wysokich obrotach.
    Następnie partiami dodajemy na zmianę suche i mokre składniki.
    Miksujemy do połączenia się składników.
    Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy przez około godzinę i 20 minut - do tzw. "suchego patyczka".
  • 2. Ciasto studzimy.

    W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem i mlekiem. Dodajemy żurawinę.
    Polewamy nią ciasto.
    Możemy dodatkowo udekorować perełkami i gwiazdkami...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

śliwka w czekoladzie ciasto

4.45 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto śliwka w czekoladzie

viki2903 Ciasto śliwka w czekoladzie 2 godz.

To może cię zainteresować