Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:

    kostka margaryny lub masła
    szklanka cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
    4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych )
    4 jaja
    przyprawa do pierników
    po pół łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego

Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy