Piernik w 2 tygodnie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Piernik jest jednym z moich ulubionych ciast, uwielbiam zapach przypraw do piernika, zarówno jego smak i zapach są wyjątkowe i różni się od innych ciast.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg miodu ( może być sztuczny)
    2 szkl cukru
    1 margaryna palma
    1 kg mąki krupczatki
    3 całe jajka
    3 łyżeczki nie czubate sody
    0,5 szkl mleka
    3-4 torebki przypraw do piernika

    Pieczemy w temperaturze 180 c. Czas pieczenia ok 10 -15 min, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem czy patyczek jest suchy.

Piernik w 2 tygodnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel : 3 łyżki cukru zrumienić na karmel, dodać margaryne i mocno podgrzać żeby rozpuścić karmel, następnie schłodzić.
  • 2. Mąke wsypujemy do wiekszej miski, wlewamy wystudzony karmel i jajka, miód, sode rozpuszczoną w mleku, reszte cukru i przyprawy, dobrze wszystko wyrabiamy, przykrywamy ściereczką. Ciasto stoi 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
  • 3. Po 2 tygodniach ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy. Pieczemy w dobrze natłuszczonych blachach. Nie trzeba sie martwic jak będą się rozpływać. Zaraz po schłodzeniu placki przełożyć masą - mlekiem skondensowanym już gotowym i dżemem. Ciasto wychodzi bardzo grube, wiec można zrobic z tego dwa ciasta. Naprawde polecam jest aromatyczny i przepyszny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy