PIERNIK PRZEKŁADANY Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min

PYCHA CIASTO,NIEZASTĄPIONE NA ŚWIĄTECZNYM STOLE

  • 20 min

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
    - pół szklanki cukru
    - 200 g płynnego miodu
    - 125 g masła
    - 3 jajka
    - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
    - 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżka kakao
    -1 słoiczek marmolady
    -10 dag orzechów drobniutko posiekanych
    polewa:
    -120 g gorzkiej czekolady
    - 125 g masła

Piernik przekładany z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik przekładany z orzechami 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą oraz śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość wyłożyć do formy (u mnie długa i wąska keksówka) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut
    Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, posmarować marmoladą.
    W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik,posypac orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy