2 szkl. mąki
3 jaja
1 szkl. cukru
pół szkl. oleju
1 słoik dzemu
1 szkl. mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
pół łyżeczki przyprawy do piernika
gotowa polewa czekoladowa
Sposób przygotowania przepisu:
Piernik
1.
Jajka z cukrem ubić na puszysta masę.
2.
Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Dodać do ubitej masy jajecznej na przemian z połowa słoika dzemu, olejem i mlekiem. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki.
3.
Gotowe ciasto przelej do nasmarowanej blaszki o wymiarach 28x8 cm. Piecz ok 50 min w temp 180 stopni.
4.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Smarujemy drugą połowa dzemu. Na wierzch wylewamy gotowa polewę czekoladową i posypujemy groszkami czekoladowymi. i gotowe.
Porady
Piernik bardzo dobry jest również sam bez żadnych dodatków. Bardzo wilgotny.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze