Piernik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Stary rodzinny przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    3 jaja
    1 szkl. cukru
    pół szkl. oleju
    1 słoik dzemu
    1 szkl. mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    pół łyżeczki przyprawy do piernika
    gotowa polewa czekoladowa

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę.
  • 2. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Dodać do ubitej masy jajecznej na przemian z połowa słoika dzemu, olejem i mlekiem. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki.
  • 3. Gotowe ciasto przelej do nasmarowanej blaszki o wymiarach 28x8 cm. Piecz ok 50 min w temp 180 stopni.
  • 4. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Smarujemy drugą połowa dzemu. Na wierzch wylewamy gotowa polewę czekoladową i posypujemy groszkami czekoladowymi. i gotowe.

Porady

Piernik bardzo dobry jest również sam bez żadnych dodatków. Bardzo wilgotny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy