Pieprzowo-pieczarkowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Do bułeczek masełko, herbatka z kandyzowaną cytrynka i pyszne drugie śniadanie gotowe:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 7 większych pieczarek
    2 łyżki oleju
    400 g mąki pszennej typ 650
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru (czubata)
    1 łyżka pieprzu mielonego
    55 g drożdży świeżych
    2,5 łyżki oleju sezamowego
    ok. 200 ml letniej przegotowanej wody

Pieprzowo-pieczarkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Pieczarki obrać. Nóżki pokroić w plasterki a kapelusze w pół plasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Smażyć je do momentu zmniejszenia objętości i lekkiego zrumienienia. Zdjąć z patelni i lekko wystudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i pieprz i wymieszać suche składniki. Do miski pacami wkruszyć drożdże i razem z mąką je rozetrzeć odrobinę. Dodać olej i pieczarki. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od dłoni ale nie może być klejące. Piekarnik nagrzać do 200 st. Przełożyć do garnka, przysypać lekko mąką, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę półtorej,
  • Bułeczki przygotowane do pieczenia 2. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić i rozkroić ciasto na 6 części. Z każdej części uformować dosyć duża bułkę (można oczywiście mniejsze zrobić), ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Wystudzić. Podawać z ulubionymi dodatkami, uwaga bułeczka jest dosyć pieprzna:) Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy