pieczona szynka z sosem borowikowym

0 (0 ocen)

Świetne połączenie mięsa z aromatem grzybów

Składniki:

  • 500 gram szynki
    do smaku Sól,
    do smaku pieprz,
    do smaku czosnek granulowany,
    do smaku przyprawa do mięsa,
    300 gram borowików
    0,5 cebuli
    200 ml śmietany
    0,5 szklanki bulionu drobiowego
    2 łyżki masla
    olej do pieczenia

Pieczona szynka z sosem borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy kroimy na plastry, nacieramy przyprawami i pozostawiamy na godzine w lodówce. Następnie układamy na blasze do pieczenia posmarowanej olejem. Pieczemy godzine w 180 stopniach, do miekkości.Na maśle podsmażamy w drobną kostkę pokrojone borowiki, podlewamy bulionem. Nastepnie dodajemy śmietanę całosć dusimy na wolnym ogniu, następnie doprawiamy do smaku. Mieso podajemy z ziemniakami polane sosem

Komentarze

Podobne przepisy