Szynka pieczona z jasnym sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso natrzeć przyprawami. Sól i pieprz dajemy według uznania. I odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
2.Mięso przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Polać szynkę olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.
3.Upieczoną szynkę przełożyć na deseczkę, a tłuszcz i pozostałości z papieru ( przyprawy, skrawki mięsa) przełożyć do rondelka. Dodać pół szklanki wody i całość zagotować.
4.W kubeczku, mąkę i śmietanę połączyć ze sobą, dodając odrobinę wody, aby konsystencja była płynna. Dodać do gotującego się sosu. Gotować do z gęstnienia.
5.Gotowy sos zblendować na aksamitny sos.
6.Szynkę pokroić na grube plastry i polać sosem pieczeniowym.
Komentarze