Szynka pieczona z jasnym sosem pieczeniowym

4.5 (194 ocen)

Pyszne pieczone mięsko, które robi się praktycznie samo. I do tego sos pieczeniowy, do którego wiele nie trzeba, aby wykonać go samodzielnie.

Składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    Pół saszetki Marynaty klasycznej do mięs ( np. Prymat)
    1 łyżka oleju
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Szynka pieczona z jasnym sosem pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natrzeć przyprawami. Sól i pieprz dajemy według uznania. I odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • 2. Mięso przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Polać szynkę olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny.
  • 3. Upieczoną szynkę przełożyć na deseczkę, a tłuszcz i pozostałości z papieru ( przyprawy, skrawki mięsa) przełożyć do rondelka. Dodać pół szklanki wody i całość zagotować.
  • 4. W kubeczku, mąkę i śmietanę połączyć ze sobą, dodając odrobinę wody, aby konsystencja była płynna. Dodać do gotującego się sosu. Gotować do z gęstnienia.
  • 5. Gotowy sos zblendować na aksamitny sos.
  • 6. Szynkę pokroić na grube plastry i polać sosem pieczeniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować