Pieczeń rzymska z boczkiem

0 (0 ocen)

To smaczne danie doskonałe pasuje na niedziele jak i święta.

Składniki:

  • 75 dag mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
    25 dag chudego wędzonego boczku
    2 cebule
    czerstwa kajzerka
    2 jaja
    gałka muszkatowa
    pół pęczka natki pietruszki
    po pół łyżeczki papryki i majeranku
    4 jaja ugotowane na twardo
    pieprz i sól

Pieczeń rzymska z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Wystudzić. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jaja oraz przyprawy i wyrobić na pulchną masę. Dodać cebulę i boczek, wymieszać. Napełnić masą podłużną formę wysmarowaną margaryną, wcisnąć w środek obrane całe jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do tem. 180 stopni C. Piec mniej więcej pół godziny. Podawać na zimo do pieczywa.

Komentarze

Podobne przepisy