Pieczeń gryczana ze słonecznikiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
    1 szklanka słonecznika
    2 cebule
    500 g pieczarek
    olej do smażenia
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki kuminu
    50 g zmielonego siemienia lnianego
    sól
    pieprz

Pieczeń gryczana ze słonecznikiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy. Pieczarki kroimy w kostkę , łączymy z cebulą i podsmażamy razem kilka minut. Dodać słonecznik i siemię lniane, lekko zmiksować, a następnie dodać kaszę i ponownie lekko zmiksować. Doprawić do smaku. Masa będzie bardzo gęsta. Umieścić w wyłożonej papierem keksówce, wyrównać powierzchnię i piec około 60 - 70 minut w 180 stopniach.

Porady

Pieczeń możemy podać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy