pieczarkowe poduszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto francuskie ma wiele zalet. Poza jego oryginalnym i wybornym smakiem cenię szybkość wykonania potrawy z jego użyciem. Na wszelakie spotkania, imprezy lub pikniki polecam paszteciki z kremowym pieczarkowym nadzieniem. Doskonałe na ciepło lub zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    450 g pieczarek
    100 g serka topionego gouda
    1 cebula
    czosnek
    sól
    pierz
    łyżka kminku
    łyżka żółtego sera startego na drobnych oczkach
    1 łyżka oleju
    1 jajko

Pieczarkowe poduszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i serek topiony. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Wystudzić.
  • 2. Ciasto francuskie pokroić na 9 prostokątów. Mniej więcej na środku połowy każdego kawałka wyciąć kieliszkiem kółko. Na połowie bez kółka ułożyć pieczarki i zamknąć ciastem z dziurką. Dokładnie zlepić brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i żółtym serem. Piec około 25 minut w 200*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy