Pieczarkowe drodżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W tym czasie szatkujemy kapustę i obgotowujemy ją do zmiękczenia. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju z kostką grzybową . Dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
Dodajemy 1 jajko mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek,wykładamy farsz .
Zwijamy delikatnie jak roladę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ostrym nożem dzielimy na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
Kiedy bułeczki lekko wyrosną nadajemy im kształt przyciskając tępą stroną noża środek.
Blachę wykładamy pergaminem, układamy na niej bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane.
Porady
można kostkę grzybową zastąpić kostką pieczarkową lub z nich zrezygnować zupełnie.
Komentarze