Pieczarkowe drodżówki

0 (0 ocen)

  • 40 min

wyśmienity dodatek do barszczu czerwonego

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    30dag mąki
    4 dag drożdży świeżych
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki oleju

    składniki farszu:
    50 dag pieczarek
    kawałek białej kapusty
    1 mała cebula
    2 jajka
    3 łyżeczki oleju
    1kostka grzybowa
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu

Pieczarkowe drodżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    W tym czasie szatkujemy kapustę i obgotowujemy ją do zmiękczenia. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju z kostką grzybową . Dodajemy kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
    Dodajemy 1 jajko mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek,wykładamy farsz .
    Zwijamy delikatnie jak roladę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ostrym nożem dzielimy na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
    Kiedy bułeczki lekko wyrosną nadajemy im kształt przyciskając tępą stroną noża środek.
    Blachę wykładamy pergaminem, układamy na niej bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane.

Porady

można kostkę grzybową zastąpić kostką pieczarkową lub z nich zrezygnować zupełnie.

Komentarze

Podobne przepisy