Piaskowiec z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto na letnie popołudnie - piaskowiec z porzeczkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    2/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    1/3 szklanki suchego maku
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek
    cukier puder

Piaskowiec z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki opłukuję, osuszam. Masło ucieram z cukrem. Dodaję cukier waniliowy, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną przesiewam z proszkiem. Potem mieszam z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami dodaję do masy maślano-jajecznej. Ucieram.

    Odkładam 2/3 ciasta, resztę łączę z makiem i śmietaną. Foremkę smaruję tłuszczem. Na spodzie rozsmarowuję jasne ciasto. Na to łyżką kładę porcje ciasta z makiem. Posypuję porzeczkami. Owoce lekko wciskam w ciasto. Piekę godzinę w 175 st. C. Wystudzone oprószam cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy