Penne w pomidorowym chili

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wiele razy pisałam, że jakieś danie przygotowuje się bardzo szybko, tak więc dziś napiszę nieco inaczej. Otóż, penne z sosem chili przygotujecie wtedy, kiedy niespodziewani goście już siedzą przy stole i sączą sok, drinka lub herbatę. Gotowanie zajmuje bowiem tyle czasu, ile ugotowanie makaronu.

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
    3 obrane ząbki czosnku
    1 suszona papryczka chili (lub 1 pełna łyżeczka płatków chili)
    1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 i 1/2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    2 słodkie papryki pokrojone w krążki
    10 dag orzeszków piniowych
    sól
    pieprz
    10 dużych liści mięty

Penne w pomidorowym chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i dodać czosnek wraz z papryczkami i suszoną papryką chili. Smażyć całość na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wstawić wodę do ugotowania makaronu. Kiedy zacznie wrzeć, dodać makaron i zminimalizować ogień. Gotować do momentu aż stanie się al dente. Na patelnię dodać pomidory. Zagotować.
  • 2. Do gotującego się sosu dodać sos słodko-kwaśny oraz wędzoną paprykę i 6 posiekanych liści mięty. Przyprawić solą i pieprzem, dodać orzeszki piniowe. Kiedy makaron się ugotuje, odcedzić go, a następnie dodać na patelnię. Całość wymieszać. Na talerzach dekorować posiekaną resztą liści mięty.

Komentarze

Podobne przepisy