Nigdy wcześniej nie jadłam chorizo, ale jako, że mam słabość do tradycji i kultury Hiszpanii, to postanowiłam spróbować także namiastki jej kuchni. Do tego ulubiony makaron i oliwki. Wyszło pysznie.
30 min
Składniki:
opakowanie makaronu Penne rigate
100 g kiełbasy chorizo
10 oliwek
1 opakowanie serka śmietankowego (np. z przyprawami)
kilka gałązek świeżego tymianku
4 pomidory
sól, pieprz
chili
Penne rigate z chorizo i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
2.Pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy pomidory puszczą "sok", dodać do nich serek i rozmieszać do uzyskania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i chili. Dodać makaron i posiekany tymianek i wymieszać.
3.Chorizo i oliwki pokroić w plasterki. Podsmażyć na tłuszczu.
4.Makaron z sosem wyłożyć na talerze, dodać podpieczone chorizo i oliwki. Udekorować gałązką tymianku.
Komentarze