Penne rigate z chorizo i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nigdy wcześniej nie jadłam chorizo, ale jako, że mam słabość do tradycji i kultury Hiszpanii, to postanowiłam spróbować także namiastki jej kuchni. Do tego ulubiony makaron i oliwki. Wyszło pysznie.

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu Penne rigate
    100 g kiełbasy chorizo
    10 oliwek
    1 opakowanie serka śmietankowego (np. z przyprawami)
    kilka gałązek świeżego tymianku
    4 pomidory
    sól, pieprz
    chili

Penne rigate z chorizo i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Pomidory pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy pomidory puszczą "sok", dodać do nich serek i rozmieszać do uzyskania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i chili. Dodać makaron i posiekany tymianek i wymieszać.
  • 3. Chorizo i oliwki pokroić w plasterki. Podsmażyć na tłuszczu.
  • 4. Makaron z sosem wyłożyć na talerze, dodać podpieczone chorizo i oliwki. Udekorować gałązką tymianku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy