Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

zdrowe, pożywne a przy tym pyszne ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru trzcinowego
    200 gram masła
    2 szklanki mąki pełnoziarnistej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łodygi rabarbaru
    łyżeczka cynamonu
    kilka łyżeczek dżemu truskawkowego

    pełnoziarnista kruszonka:
    200 gram mąki pełnoziarnistej
    100 gram cukru trzcinowego
    100 gram roztopionego masła

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić.
    Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
    Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
    Wlać ostudzone masło i wymieszać.
  • 2. Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
    Posypać wierzch ciasta cynamonem i zrobić kilka kleksów z dżemu truskawkowego.
  • 3. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą, rozcierać między palcami i posypać nią ciasto.
  • pełnoziarniste z rabarbarem 4. Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy