Ucierane placek z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny placek który najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy ciasto lekko nawilgnie od owoców, ale czy takie ciasto doczeka drugiego dnia.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    200 ml oleju słonecznikowego
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Owoce: truskawki, rabarbar

    Kruszonka:
    5 dag masła
    5 dag mąki pszennej
    5 dag cukru

    Forma: tortownica 20 cm/ 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierane placek z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Z podanych składników zagnieść palcami kruszonką tak.aby powstał tzw. piasek. Wstawić z w misce do zamrażarnika na czas przygotowania ciasta.
  • 2. Ciasto:
    Jajka ubić do białości z cukrami, dodać przesiane z proszkiem maki oraz olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu.ulozyc owoce, rabarbar pokroić w kostkę i posypać kruszonką. Pieczenie ok. 1 godziny w temp. 170 , do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować