REKLAMA

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką

wyświetlono: 570 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne, kruche marchewkowe ciasteczka przełożone lekko kwaskowym dżemem. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty, oraz na jesienny wypad na łono natury.

opublikowany: 24.09.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 200 g marchewki
    170 g mąki pszennej
    170 g mąki pełnoziarnistej
    260 g masła
    70 g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dżem do przełożenia (u mnie śliwkowo brzoskwiniowy)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki dokładnie obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Obie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. To co zostanie na sitku wsypujemy do przesianych mąk. Dodajemy, cukier trzcinowy, startą marchew oraz dobrze schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wierzch ciasteczek nakłuwamy widelcem.

    Ciasteczka pieczemy w temp. 190 st przez około 15 minut.

    Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ciasteczka dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zlotko Ania 2

Ciasteczka pełnoziarniste

Smak, który zachwyci każdego!

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 28.11.2017 | wyświetlono: 330 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: elapolo elapolo

Ciasteczka pełnoziarniste.

Ciasteczka swietnie nadają się do popołudniowej herbatki .Moja rodzina się ciągle o nie domaga.

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 13.04.2014 | wyświetlono: 398 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE