Pyszne, kruche marchewkowe ciasteczka przełożone lekko kwaskowym dżemem. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty, oraz na jesienny wypad na łono natury.
Składniki:
200 g marchewki
170 g mąki pszennej
170 g mąki pełnoziarnistej
260 g masła
70 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem do przełożenia (u mnie śliwkowo brzoskwiniowy)
Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki dokładnie obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Obie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. To co zostanie na sitku wsypujemy do przesianych mąk. Dodajemy, cukier trzcinowy, startą marchew oraz dobrze schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zarabiamy jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasteczek nakłuwamy widelcem.
Ciasteczka pieczemy w temp. 190 st przez około 15 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekładamy ciasteczka dżemem.
Komentarze