Pasztet z wątróbek drobiowych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tym razem pokusiłem się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g wątróbek drobiowych
    3 cebule średniej wielkości
    łyżeczka tymianku
    200 g gęsiego smalcu
    sól ,pieprz

Pasztet z wątróbek drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z wątróbek drobiowych 1. Cebulę drobno siekamy.
  • Pasztet z wątróbek drobiowych 2. W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.
  • Pasztet z wątróbek drobiowych 3. Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.
  • Pasztet z wątróbek drobiowych 4. Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).
  • Pasztet z wątróbek drobiowych 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Pasztet z wątróbek drobiowych 6. Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Pasztet z wątróbek drobiowych 7. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy