Tym razem pokusiłem się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.
60 min
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
3 cebule średniej wielkości
łyżeczka tymianku
200 g gęsiego smalcu
sól ,pieprz
Pasztet z wątróbek drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy.
2.W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.
3.Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.
4.Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).
5.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze