Pâtè z drobiowych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i opłukałam. Można również namoczyć ją na kilka godzin w mleku.
Na patelni rozgrzałam oliwę i wyłożyłam na nią wątróbkę i posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażyłam i dolałam wino. Smażyłam dopóki wino nie odparowało.
Kiedy już wątróbka była usmażona a wino odparowało odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zrobiłam tahini.
5 dkg sezamu zarumieniłam na złoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie.
Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Kiedy tahini było już gotowe, czyli miało konsystencję rzadką przelałam do słoiczka.
Wątróbkę zblendowałam i dodałam łyżkę tahini. To co mi zostało wstawiłam do lodówki, może tam leżakować do ok. 2 tygodni.
Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy.
Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę.
Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy.
Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki.
Porady
* żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate' nie dodawać żelatyny
Komentarze