Pâtè z drobiowych wątróbek

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty.

IMG_3861
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

* 0,5 kg wątróbki drobiowej
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1/3 szklanki czerwonego wina
* 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu)
* 1 łyżeczka żelatyny
* sól, pieprz
* 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Pâtè z drobiowych wątróbek

  • 1. Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i opłukałam. Można również namoczyć ją na kilka godzin w mleku.

    Na patelni rozgrzałam oliwę i wyłożyłam na nią wątróbkę i posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażyłam i dolałam wino. Smażyłam dopóki wino nie odparowało.

    Kiedy już wątróbka była usmażona a wino odparowało odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zrobiłam tahini.

    5 dkg sezamu zarumieniłam na złoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie.

    Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek.

    Kiedy tahini było już gotowe, czyli miało konsystencję rzadką przelałam do słoiczka.

    Wątróbkę zblendowałam i dodałam łyżkę tahini. To co mi zostało wstawiłam do lodówki, może tam leżakować do ok. 2 tygodni.

    Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy.

    Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę.

    Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy.

    Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki.

Porady

* żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate' nie dodawać żelatyny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pasztetpatepate z wątróbkipasztet z wątróbki drobiowej

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta do chleba z soczewicy

Dodane przez: anemon

Pasta do chleba z soczewicy

Pikantna pasta z soczewicy świetnie...

Pasta z ciecierzycy z koperkiem

Dodane przez: Kloruś

Pasta z ciecierzycy z koperkiem

Zdrowa, wegetariańska propozycja...

Pasta z awokado z twarożkiem

Dodane przez: bogusia82

Pasta z awokado z twarożkiem

Smaczna pasta z zielonego awokado...

pasta

Dodane przez: paolineczka

Pasta z awokado z pistacjami

Do smaku awokado trzeba dojrzec...

Pasta z gotowanych warzyw

Dodane przez: bogusia82

Pasta z gotowanych warzyw

Prosta pasta z gotowanych warzyw,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

masło domowe z 36% śmietany

masło dobrze się smaruje i jest...