Pasztet z wątróbek

0 (0 ocen)

  • 7 godz. 30 min

...

  • 7 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g karkówki wieprzowej
    250 g surowego boczku
    200 g słoniny
    150 g wątróbek drobiowych
    jajko
    kieliszek koniaku
    kieliszek porto
    2 liście laurowe
    kilka gałązek tymianku (zależy od naszych preferencji)
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka pieprzu

Pasztet z wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę i boczek pokroiłem w drobną kostkę. Wymieszałem z jajkiem ,polałem alkoholem i doprawiłem solą i pieprzem. Wstawiłem na 5 H do lodówki. Po tym czasie odcisnąłem mięso i posiekałem. Wątróbki pokroiłem w kostkę i połączyłem z mięsem. Słoninę pokroiłem w plastry i wyłożyłem nimi spód i boki formy do pieczenia. Na to wyłożyłem mięso i przykryłem plastrami słoniny. Posypałem pokruszonymi liśćmi laurowymi i tymiankiem. Piekłem 2 H w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy