500 g karkówki wieprzowej
250 g surowego boczku
200 g słoniny
150 g wątróbek drobiowych
jajko
kieliszek koniaku
kieliszek porto
2 liście laurowe
kilka gałązek tymianku (zależy od naszych preferencji)
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
Pasztet z wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę i boczek pokroiłem w drobną kostkę. Wymieszałem z jajkiem ,polałem alkoholem i doprawiłem solą i pieprzem. Wstawiłem na 5 H do lodówki. Po tym czasie odcisnąłem mięso i posiekałem. Wątróbki pokroiłem w kostkę i połączyłem z mięsem. Słoninę pokroiłem w plastry i wyłożyłem nimi spód i boki formy do pieczenia. Na to wyłożyłem mięso i przykryłem plastrami słoniny. Posypałem pokruszonymi liśćmi laurowymi i tymiankiem. Piekłem 2 H w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
Komentarze